Tillsammans bor vi världen bättre!

I Krokslätts Fabriker, med anor från 1800-talet, integrerar Husvärden nu en ny, miljösmart stadsdel signerad Wingårdhs Arkitektbyrå. Här är naturen ständigt närvarande med Safjällets naturreservat som närmsta granne. Samtidigt anar du stadens puls, bara några minuter bort.

Krokslätts Fabriker ger dig de bästa förutsättningarna att både leva och bo klimatsmart. I harmoni med områdets miljöarbete kommer husen att uppnå kraven för Miljöbyggnad.

Här kommer du att mötas av en blandstad där verksamheter och service delar yta med ca 200 bostäder. Etapp 1, Brf Sidenvävaren, består av två punkthus med totalt 48 bostadsrätter på 54–116 kvm. Inflyttning är planerad till 2018. Etapp 2, Brf Bomullsbalen, består av två punkthus med totalt 48 bostadsrätter på 35–132 kvm. Etapp 3, Brf Varptråden, består av två punkthus med totalt 57 bostadsrätter på 35–132 kvm. Inflyttning är planerad till 2019.

Historisk fabriksmiljö möter modernt boende i Mölndal

Stadsdelen Krokslätts Fabriker ligger på historisk mark, där anrika tegelbyggnader renoverade efter dagens krav och standard, numera delar yta med högteknologiska och energieffektiva hus. Området, som ligger centralt mellan Mölndal och Göteborg är en blandstad på riktigt.

Krokslätts Fabriker uppfördes 1890–1907 av Mölnlycke Väfveriaktiebolag som en av många textilfabriker i göteborgstrakten. Företaget expanderade kraftigt och runt 1915 var det en komplett textilindustri. Det engelska inflytandet kom att påverka utformningen av industribyggnaderna. Man skapade en egen image genom den yttre utformningen av fasader. Ett ståtligt torn byggdes som kom att stå som symbol för området. 1991 beslutade länsstyrelsen att byggnadsminnesförklara Krokslätts Fabriker, som idag är Q-märkta.

Vi på Husvärden har lyft fram ursprunget, en stadsdel som på 1800-talet bestod av industrier och arbetarbostäder och skapat något nytt. Grundidén är densamma; ett samhälle i miniatyr med bostäder, arbetsplatser, butiker, restauranger och caféer. Och till skillnad från andra nya stadsdelar, integrerar vi alla delar genom ett gemensamt tydligt fokus på hållbarhet. Här skapar vi en klimatsmart livsstil för boende och verksamma genom att lyfta miljökraven till en helt ny nivå. Sammantaget ska den totala energiförbrukningen minska med 10 procent trots att områdets byggda ytor ska växa med 65 procent. Det gör vi genom att varsamt anpassa de gamla byggnaderna och samtidigt låta de nya husen utmana miljötekniken inom förbrukning och försörjningskällor.

Vår ledstjärna för Krokslätts Fabriker är att vara modell och förebild för liknande stadsförnyelse.